16 Şubat 2009 Pazartesi

Brüksel'in yolları taştan..

Çarşaf,Kuran Kursu açılımları derken, Deniz Baykal bir de denizaşırı açılım yapmaya karar vermiş olacak ki Brüksel'e gitti. Avrupa Birliği'ne aday bir ülkenin sosyal demokrat partisinin liderinin Brüksel'e gitmesinde ne var, bunun neresi açılım, insanı ısıran köpeği değil, köpeği ısıran insanı anlat diye soracak olan okuyuculara, ilginç bir bilgi verelim de hem biz rahatlıyalım, hem de onlar . Sayın Baykal, Brüksel'e son olarak 22 Nisan 2004'te Avrupa Sosyalistleri Partisi 6. Kongresi'ne katılmak için gitmiş.


Yılmaz Özdil'e atıf yaparak, o tarihte doğan çocuklar ilkokula başlayacak, dolar şu kadardı euro bu kadar, Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı idi, değişmeyen tek şey ise Fenerbahçe Türkiye Kupası'nı alamamasıydı gibi istatiklerle yazıyı sonlandırabiliriz ancak gözden kaçan bir tespiti yapmadan bitirmeyelim :

2002 yılında seçimi kazanan AKP, tek başına iktidar olsa da bürokrasi sınıfı bir başka deyişle "kurulu düzen", gerçek anlamda muktedir olmasına müsaade etmiyordu.CHP de bu sınıfın temsilcisidir malum. Hükümet çözüm yolu olarak, köprüyü geçene kadar, meşruiyet kazanmak adına, AB konusunda çok istekli görünme yolunu seçti.

İkinci seçim kazanılıp, Çankaya, YÖK gibi kritik mevziler de düşürülünce; hükümet köprüyü geçtiğine inandı ve AB ile ilişkilerini soğuttu; öte yandan AB'nin de hükümete "Fazla naz aşık usandırır" kozu vermesi de göz ardı edilmemeli bu noktada.

Tüm bu süreçte, AB konusunda mesafeli kalmayı tercih eden CHP, hükümetin ipleri eline aldıktan sonra bu ipleri kendi dayandığı sınıfın boynuna dolayacağını anladı ve her geçen gün daha fazla oranda antidemokratik yaklaşımları ensesinde hissetmeye başladı. Tüm bu gelişmeler ışığında, Baykal'ın Brüksel çıkartması sürpriz olmamalı.

Biz yine de siyasi partilerimizin, asıl çözümün, zora düştükleri zaman, Türkiye'ye yaklaşımı samimiyetsiz, istikbali de meçhul olan Avrupa Birliği'ne sığınmaktan ziyade, ülkede sorunsuz bir demokrasi ortamı yaratmak olduğunu kavramalarını umut etmeye devam edelim, fakirin ekmeğidir umut.

Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok: