27 Nisan 2009 Pazartesi

Kurallara uymak gerekir



Arda'nın Belediye maçınının sonrasında soyunma odasına gitmeye hakkı vardı.


Militer bir toplumuz, eğitim sistemimiz de militer.

Türkiye gibi Almanya gibi militer anlayışın hakim olduğu yerlerde, sıradışı bir olay yaşandığı zaman, öncelikle kurallara uyulup uyulmadığı sorgulanır, kural dışı davrandığı iddia edilen kişi ise taşlanır.

Kuralın doğru olup olmadığı, hatta doğru yorumlanıp yorumlanmadığı ise sorgulanmaz.

O yüzden her olay fanatikçe, gri ihtimali düşülmeden siyah veya beyaz olarak değerlendirilir.

İşin ironiği, ülkemizde anti- militer cephede bulunan aydınlarımız bile siyaseti militer ve analitik olmayan bir zihniyetle yorumlarlar. Ergenekon soruşturmasında bol bol şahit oluyoruz bu zihniyete.


Neyse konuyu fazla dağıtmadan Arda'nın İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçı sonrası yaşadığı ve sonucunda ceza aldığı olayla ilgili yapılan ufak bir araştırmanın sonucunu sizinle paylaşayım:


Ich kann aus der UEFA Praxis nur so viel sagen, dass eine Spielsperre nicht mit einer Funktionssperre für Trainer verwechselt werden darf. Diese beiden Sperren unterscheiden sich markant in ihrem Anwendungsbereich. Die Funktionssperre ist umfangreicher und beinhaltet neben dem Verbot des Zutritts zur technischen Zone auch den Ausschluss vom Bereich der Umkleidekabinen etc. Dagegen bezieht sich die Spielsperre für den Spieler auf das Spielfeld und dessen unmittelbaren Bereich (d.h. technische Zone). Ein gesperrter Spieler kann sich deshalb meines Erachtens durchaus im Bereich der Umkleidekabinen befinden, sogar in der Pause, weil dieser Bereich nicht in unmittelbarer Nähe zum Spielfeld liegt.


UEFA yetkilisinin beyanı var yukarıdaki paragrafta. Tercümesi de şu :


Oyunculara verilen “müsabakadan men” cezaları, antrenörlere verilen “hak mahrumiyeti” cezaları ile karıştırılmamalıdır. Bu iki cezanın uygulama alanları belirgin şekilde farklılık gösterir. Hak mahrumiyeti cezasının kapsamı daha geniş olup; teknik alana girme yasağının dışında soyunma odalarının bulunduğu alanlara girme yasağını da içerir. Buna karşın müsabakadan men cezası sadece oyun sahasına ve oyun sahasıyla doğrudan ilişkili alanlara (yani teknik alana) ilişkindir. Bu nedenle, müsabakadan men cezası almış bir oyuncu, devre arasında bile soyunma odalarının bulunduğu alanlara girebilir; çünkü bu alanlar oyun sahasıyla doğrudan ilişkili değildir.


Bu açıklamaya dayanak olan FIFA Disiplin talimatnamesinin 19. maddesinin birinci bendi :


Article 19 Match suspension

1. A suspension from a match is a ban on taking part in a future match or
competition and on attending it in the area immediately surrounding the field of play

Tercümesi;


Men cezası, gelecekte oynanacak müsabakada sahada veya sahayla doğrudan ilişkili bir alanda yer alamama cezasıdır.


Demek ki neymiş?


Olaylara sebep olan, Arda'nın soyunma odasına güvenlikçiler tarafından sokulmama eylemi işgüzarca bir "yassah hemşerim" zihniyetinin ürünü imiş.


Etkili ve yetkililere duyurulur.


Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok: