29 Mayıs 2009 Cuma

Kayzer Fatih Mehmet



Bugün İstanbul'un fethinin 556. yıldönümü.


29 Mayıs İslami kesimde fetih şenlikleri adı altında coşkuyla kutlanacak, Fatih Sultan Mehmet anılacaktır.


Fatih Sultan Mehmet, Türk tarihinin en önemli dehalarından biridir.
23 yaşında İstanbul'u fethetmiştir. O yaşında da " Hector'un öcünü aldım" diyecek kadar tarih bilincine sahip bir aydındır.

Felsefe, sanat, edebiyat, tarih ve yabacı diller konusunda müthiş bir birikimi vardır, bunun yanı sıra çok büyük bir askerdir.

Osmanlı'yı büyükçe bir beylik devletinden, dünyanın en hassas noktalarına hükmeden İmparatorluk seviyesine yükseltmiştir.
Büyük bir siyaset dehası da olduğu için bu devletin başında kendi hanedanının kayıtsız şartsız kalmasını garanti altına almıştır.
Ta ki 360 yıl sonra başka bir deha çıkıp, bu hükümdarlığa son verene kadar..
Batı dünyasının doğu dünyasını püskürtme süreci, Fatih'in Roma şehrini fethedip kendisini " Doğu ve Batı Roma Kayzer'i" ilan etmesi engellendiği (zehirlenip öldürülmüştür) zaman başlamış ve hala sürmektedir.


En çarpıcı merak konularımdan biri ; Türkiye'de Fatih'e neden sadece dini hassasiyetleri yüksek kişilerin hakettiği değeri verdiğidir.

Amaçlarının Mustafa Kemal Atatürk'ün karşısına onun seviyesinde bir dehayı alternatif olarak koymak olduğunu düşünüyorum.


Fatih'in yaşadığı çağın şartlarına göre din konusunda çok açık görüşlü olduğu ortada.

Bellini'ye resmini yaptıracak kadar.

Annesinden dolayı Hristiyan olduğu veya İslam dini ile Hristiyanlığı Roma İmparatoru sıfatı ile birleştirme planları yaptığı dedikoduları da mevcut.


Bu şartlar altında ülkedeki İslami cemaatin bayrağı konumunda olması absürd kaçıyor.


Keşke gri tonları da görebilsek.


Mesela "laiklik" hassasiyeti olan kesim Fatih Sultan Mehmet'in aydın yönüne sahip çıksa,
"dini" hassasiyeti yüksek olan kesim de Mustafa Kemal'in Batı emperyalizminin "mabedine namahrem eli değmesini" engelleyen bir Gazi olduğunun farkına varsa güzel olmaz mıydı?


Tarihimizdeki önemli şahsiyetlerden, onların başarılarından herkesin feyz alacağı noktalar var. Kişileri, kurumları, olayları sadece işimize geldiği açıdan değerlendirip her konuda fanatik futbol taraftarları gibi davranmaktan vazgeçmeliyiz.



Share/Save/Bookmark

5 yorum:

berserk dedi ki...

Selam;
Fatih S. Mehmet, peygamberin seneler önce müjdelediği bir kumandandır, hristiyan olması gibi bir durum olamaz.
Ayrıca ;
"Onların hayallerinin ulaşamadığı yerde bizim gerçeklerimiz başlar."

Dung Beetle dedi ki...

Sino su yoruma neden izin verirsin...

Baksana Peygamber efendimiz mujdelemis.

Yalniz galatasarayin Sampiyonlar Ligi sampiyonlugunu da mujdelemisti, yalniz 3 vakte kadar demis sanirim. o yuzden tam kestiremiyoruz 3 ay mi, 3 yil mi, 3 asir mi...

berserk dedi ki...

Merhaba dostum, önce bi dinle sonra kararını verirsin, Fatih S. Mehmet kendisini KAyzer-i Rum olarak ifade etmesinin sebebi hristiyan olması filan değil ve hadis ten bahsettim;

"Konstantiniyye (istanbul) elbette fetholunacaktır. O'nu fetheden kumandan ne güzel kumandan, O'nu fetheden asker ne güzel askerdir"


GS nin CL başarısını ise Özhan Canaydın a sormak lazım, ilk o müjdelemişti.

Martin Eden dedi ki...

"hektor'un öcünü aldım" sözü Mustafa Kemal'le anılır genellikle ama doğruluğu kesin değil tabi.

Adsız dedi ki...

"Tarihimizdeki önemli şahsiyetlerden, onların başarılarından herkesin feyz alacağı noktalar var. Kişileri, kurumları, olayları sadece işimize geldiği açıdan değerlendirip her konuda fanatik futbol taraftarları gibi davranmaktan vazgeçmeliyiz." Meselenin bu yönüde önemlidir, Tarih bizim, kişiler bizim içimizden çıkıo ve çıkıcaktırda. Futbol takımı tutar gibi bakmamak lazım olaya, mesela amerikanın her yerinde kartal simgesi var, biz kurt deyince ya sövüoruz ya övüyoruz. hemen her ülke dışardan bakılınca benliğini korumaya çalışıo, bizse parça pinçik ettik. Kimsede artık hoşgörü yok, kimsenin işine konuşmak gelmio, herkes ya bağırıo ya susuyo. Haklı ve haksız tabiki var ama bu ayrımı bıçakla yapmak niye, dinci ve dinsiz die nitelemek nie(sadece bunlada kalmıo tabiki), birinin baş örtüsü, diğerinin içtiği alkol, seni beni niye karşı karşıya getirio. daha uzayıp gidio bole, bu işlerin sonunu biz görücek miyiz, son mutlu mu hazin mi olacak? artık hava daha karanlık, bana göre herkes kendi önüne bir fener tutsa ışığın %10 bile yanındakilere gitse, onlarda en azından bir mum yaksa, tepeden tırnağa yenileniriz. sonumuz hayrolsun...