29 Mayıs 2010 Cumartesi

Galatasaray'da irtica


Galatasaray'da bugün yaşanan tüzük kongresi çok çarpıcı olaylara sahne oldu.

Hepinizin malumu, dün belli bir grubun kongreyi boykot etme tehditi ile tüzük taslağının üyelikle ilgili maddelerinde son dakika değişikliklerine gidilmişti.

Bu grubun itiraz ettiği bir değişiklik neydi?
Galatasaray Kulübüne sorunsuz girme hakkını kullanmaya 5 sene boyunca tenezzül etmeyen (23 yaş sınırlaması meselesi) ve Fenerbahçeli olan (seçiciler kurulu meselesi) olan lise mezunu arkadaşların kulübe üye olmalarının engellenmesine karşı çıkıyorlardı.

Bu yukarıdaki iki sınırlamanın ortakk özelliği nedir? Galatasaray'ı umursamayanların Galatasaray Spor Kulübü'ne üye olmalarının engellenmesi.

Peki bu engellemeden rahatsız olunmasının sebebi nedir?

Basit. Galatasaray'ı umursamayalar, çok kolay bir şekilde "bindirilmiş kıta" haline getirilebilirler.

Şöyle örnekleyeyim, ben de kolay şartlarda, laf olsun diye "Pelikanseverler Derneği'ne" üye olsam, o derneğin menfaatleri hiç umrumda olmaz. Bir abim, kardeşim veya arkadaşım "Ahmet'e karşı Mehmet'e oy ver" diye rica etse, onu kırmam, bir Pazar kahvaltı sonra gider oyumu atarım.
"Pelikanseverler Derneği için hangi başkan adayı daha faydalı?" diye düşünmem.

Bu grup, Galatasaray üniversitesi mezunlarının üye giriş kontenjanı olmasına da karşı çıkıyordu. Galatasaray'da tek hizip, onların hizbi olmalıydı. Bu arkadaşlara şunu hatırlatmak isterim : Böylesi kaliteli bir üniversiteden mezun olan, kimi hukuk kimi mühendislik kimi siyasal bilgiler fakültelerinden mezun olmuş kişilerden hizip olmaz. Hür iradeleri ile karar verirler. Aynı şekilde Galatasaray lisesinde okuyanlar, Tevfik Fikret'in kardeşleri de hizip oluşturmaktan hoşlanmadığı için, siz marjinal kaldınız.

Neyse lafı uzatmadan gelelim bugün yaşananlara.

Bu söz konusu grup, dün aldıkları tavizler karşısısında Galatasaray Spor Kulübü üyelerinin alternatif önergeler verdiklerini görünce kandırıldıklrını, Galatasaray Başkanı'nın kendilerine pusu kurduğunu iddia etmeye başladılar.

Üyelerin verdiği önergelerin demokratik olarak oylanıp geçeceğinden, kendi çağdışı önerilerini muhafaza etmek için çoğunluğu sağlayamayacaklarından endişe ettikleri için de kongreyi sabote etme yoluna gittiler.
Medeni Kanun maddesine göre "tüzük değişikliği için 2/3 çoğunluk aranır" maddesine atıf yaptılar. Önergelerin oylanması halinde kulübü mahkemeye vereceklerini söylediler.

İşlerine geldiği zaman Medeni Kanun'a sarılanların, aynı kanunda geçen "kulüp üyeleri arasında ayrımcılık yapılamaz" maddesine gelince takınacakları tutumu çok merak ediyorum.

Buna ek olarak, "Galatasaray geleneklerini" muhafaza ettiklerini iddia edenlerin, bugün kongrede Galatasaray geleneklerinde yeri olmayan "nümayis, kavga gürültü, küfür, kongreyi sabote etmek, kulübü mahkemeye vermekle tehdit etmek" gibi olaylara imza atmaları kayda değer bir ironidir.

Sevindirici olan ise, söz konusu bu grubun camia içerisinde marjinal kalması ve irticacı olduklarının iyiden iyiye ortaya çıkmasıdır. Camianin önde gelen duayenleri Kongre Divan Başkanı duygun Yarsuvat, Tüzük Komisyonu üyesi Mükerrem Taşçıoğlu, Hayri Kozak gibi isimler bugün bu grubun eylemlerini kınamışlardır.

Umuyorum ki 26 Haziran'da Galatasaray sırtındaki bu tüzük kamburundan kurtulacaktır.
Share/Save/Bookmark

1 yorum:

Adsız dedi ki...

23 yasina kadar insanlar universiteden mezun olamazlar. Her universite ogrencisinin ekonomik olarak bagimsiz oldugunu soyleyemeyiz. Genellikle maddi olarak ailelerini bagli universite ogrencisi cogunluktadir ve de herkesin ailesinin durumu cok iyi olmayabilir. Bu nedenle kulube uyelik ucretini vermek universitede okurken herkes icin mumkun olmayabilir. Kisacasasi bazilari icin 23 yasindan sonra uye olmak kulubu umursamamaktan degil ekonomik nedenlerle olmaktadir.

Ayrica bu yapilan sinirlamanin kulubun menfaatleriyle ile olan ilgisini anlayamadim. Soyle dusunun boyle bir kisitlama getirilse dahi ekonomik olarak durumu yerinde olan biri umursamasa da kulube 23 yasindan once uye olur. Kimse aptal degil! Umursamiyor diye boyle bir haktan mahrum kalmak istemez. Olan universiteyi bursla, krediyle okuyan ogrencilere olur...

Saygilarimla.